Binnenkort

Er staan weer een aantal activiteiten op ons programma voor de komende maanden. Neem een kijkje in de rubrieken voor meer informatie. Er zit vast wel iets leuks of interessants voor je bij.
  • SOOP Salon Speciaal: Zwijgende film met pianobegeleiding op zondag 8 januari door Wim van Tuyl om 15:00
  • Seniorweb Computervraagdagen: donderdag 19 januari van 13:00 tot 16:00
  • SOOP Cinema: Film op zondag 29 januari, ‘Key Largo’
  • SOOP Expositie: donderdag 2 februari om 16:30, vernissage ‘In Memoriam’ (Nellie Burgdorfffer)
  • SOOP Salon: Rebolada, donderdag 9 februari om 16:30
  • SOOP LEZING: donderdag 23 februari om 16.30, Liesbeth van der Horst (Verzetsmuseum)
  • Maandelijkse Buurtborrel: donderdag 23 februari vanaf 17:30.
  • SOOP Salon: Duo Copper (piano) & Sauer (hobo), donderdag 9 maart om 16:30

 

Komt allen tezamen

Kom je ook op 26 december naar de SOOP? Iedereen uit de buurt is van harte welkom om bij ons langs te komen. En neem vooral een medebuurtgenoot mee. We gaan het met elkaar gezellig maken. Kerstboom, hapjes en drankjes staan dan al voor je klaar.

En ben je nog nooit bij ons binnen geweest? Dan is dít de gelegenheid met ons kennis te maken. Dan kun je zien wat we allemaal aan te bieden hebben aan cursussen, activiteiten en andere dingen. En heb je misschien zelf iets aan te bieden? We kunnen best nog wel wat vrijwilligers gebruiken.

In de periode van 24 december tot en met 1 januari zijn we gesloten, maar op tweede kerstdag zien we je (of jullie) graag tegemoet tussen 14:00 en 17:00 uur. Nu zijt wellekome!!!

‘Meer dan een gebouw. Het huis dat 50-plussers samenbrengt’

December. Een rare maand, vind ik altijd. Het roept bij mij altijd gevoelens op van dierbaren die ik niet meer kan zien of aanraken of mee kan spreken. Ze zijn vaak nog wel in ons hart, maar waar zijn ze nou? Het is tegelijkertijd een maand waarin velen van ons gezellig samen zijn. Daar levert onze SOOP traditioneel een grote bijdrage aan. Eigenlijk het hele jaar door al.

Maar wie is de SOOP eigenlijk? Is het een gebouw? Daar ergens in de Nieuwe Kerkstraat, in Amsterdam. In een buurt vol wrange geschiedenis. Tussen de Weesperstraat en de Roetersstraat. Waar eens Joden van Europese afkomst woonden. Gevlucht voor pogroms, omgekomen na een grote nieuwe. Maar er wel ooit ook hun gezellige zomeravonden hadden, burenruzies en, als ze even de Weesperstraat overstaken, waar ze een tochtje over de Amstel met de boot maakten. De Nieuwe Kerkstraat, decennia lang de Jodenkerkstraat genoemd.

Ik liep jarenlang langs dat gebouw met nummer 124. Met z’n eigen geschiedenis. Behorend tot een groter blok. Waar ooit arme kinderen hun lesjes kregen. Ging er afgelopen september toch maar eens naar binnen. Niet echt een idee wat ik aan zou treffen. Nu ben ik voorzitter van de SOOP. Hoe vreemd kan het lopen. Komt u voor een cursus, werd mij door een vriendelijke mevrouw achter een bar gevraagd. Kan je die hier dan krijgen? Ja, zei ze, en goedkoop nog ook. Wilt u een kopje koffie, dat is ook niet duur. Waarom is het zo goedkoop, vroeg ik. Omdat we bij elkaar horen en dat willen we zo houden ook.Zijn jullie een buurtcentrum?, vroeg ik. Ja, kreeg ik als antwoord. En: Ja, we zijn er voor de buurt, zei ze. Ik kom van de Hoogte Kadijk, zei ik, mag ik dan wel naar binnen komen? Ja, natuurlijk, zei ze, iedereen is welkom.

We hebben ook lezingen, film en muziek, we doen van alles, zei ze. En jullie geven les?! Jee, wat veel, constateerde ik. En wie geven er dan les?, vroeg ik. Vrijwilligers, zei ze. Dat zijn hele goeie, zijn vaak docent geweest. Of ze kunnen zelf heel goed schilderen of tekenen. Mag ik het zo zeggen, zei ik, jullie brengen dus mensen samen. Mensen van boven de 50 en ouder. Vooral mensen uit de buurt?, vroeg ik. Ja, dat ook, gaf ze als antwoord. Ook vrijwilligers uit de buurt. Zag haar wat aarzelen. Ze gaf toe dat kennismaking met de buurt zelf nog wel beter kan. De directe buurt. Liet me door een andere mevrouw verder voorlichten. Begreep dat alles heel goed gaat, maar alles kan ook beter. Voordat ik het wist was ik in een heel gesprek gewikkeld over de toekomst van de SOOP. Stond stomverbaasd wat er allemaal gebeurt. En dat door vrijwilligers. Praatte verder en verder. En nu ben ik, warempel, voorzitter van de SOOP. Meer dan een gebouw met een tuin, met een bar. Met cursussen en lezingen en wat nog niet meer. SOOP is een ideaal, van mensen samenbrengen.

Een oud jaar eindigen we, er komt weer een nieuw jaar. Fijn, dat er een SOOP bestaat. Een parel van ontmoeting en meer. Met mooie idealen, nog altijd overeind, en weer meer nodig dan ooit. Ik wens ieder een heel gelukkig december en heel gelukkig nieuw jaar. En leve onze SOOP! Directe buren zijn meer dan welkom!!! Anderen ook. Kom eens kijken, net als ik. Wie weet, word je er wel vrijwilliger! Doen!

Hartelijke groet, Bert Breij (voorzitter SOOP)

Van harte aanbevolen

Even afkloppen, maar het zal je maar gebeuren. Je wordt opeens onwel of erger tijdens je bezoek aan de SOOP. Natuurlijk is er dan wel iemand aanwezig om hulp te bieden en desnoods 112 te bellen. Maar dan? Wie moet er dan op de hoogte gesteld worden? Familie, vrienden, kennissen, buren? Niet iedereen heeft zulke gegevens bij zich. Gelukkig biedt je mobiele telefoon dan uitkomst.

Op deze toestellen kun je namelijk noodinformatie over jezelf invoeren, zoals telefoonnummers en medische informatie. In noodgevallen kan een hulpverlener via je eigen mobieltje snel mensen bereiken en de nodige maatregelen nemen. Je telefoon hoeft daarvoor niet ontgrendeld te worden door middels van je pincode of andere identificatie met vinger of gezicht.

Het SOOP Bestuur steunt van harte het initiatief van het computerteam om beschikbaar te zijn om je te helpen één of meer telefoonnummers van vrienden, verwanten of buren in te voeren. Een afspraak is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Let op: Het gaat dus alleen om telefoonnummers. Voor het invoeren van telefoonnummers én ook medische gegevens verwijzen wij naar het cursusprogramma over dit onderwerp. Daar staat hoe je een afspraak kunt maken voor een individuele les van een uur.

Corona en de SOOP

De najaarsgolf van het coronavirus lijkt over z’n hoogtepunt heen te zijn. Het aantal besmettingen loopt terug. Toch is het virus is nog lang niet de wereld uit en wellicht dat het de komende maanden weer flink de kop op steekt.

Wij willen jullie dan ook een vriendelijk en dringend verzoek doen. Heb je gezondheidsklachten die kunnen wijzen op een corona-infectie? Blijf dan thuis en doe een zelftest. Ook als één van je huisgenoten klachten heeft en jijzelf (nog) niet, kun je beter thuis blijven, ook al test je negatief.

Help ons mee om het virus buiten de deur te houden!